Räntor

Allt fler i Sverige utbildar sig och de flesta tar ett så kallat studielån. Eftersom att detta lån utgör din inkomst under flera år blir det ofta relativt omfattande. Räntan är däremot låg, särskilt under 2018 då den blir rekordlåga 0,13%.

Räntan på studielån vanligtvis låg

Eftersom studielånet ska hjälpa fler att ha möjligheten att studera har det även en låg ränta. Studielånet går med andra ord inte att jämföra med ett större lån utan kostnaden för lånet är närmare 0 med hänsyn till inflationen. Det är därför inte konstigt att många väljer att ta studielån medans de studerar då många anser att man aldrig kan låna pengar billigare igen.

I år slog dock räntan för studielånen ett rekord då räntan blir så låg som 0,13% för 2018. Det innebär att räntekostnaderna knappt blir kännbara för de flesta som betalar tillbaka sitt studielån.

Endast studerande kan få studielån

I nuläget är det enbart de som studerar som har möjlighet att ta studielån. Möjligheten att ta studielån för andra aktiviteter har dock diskuterats tidigare, exempelvis studielån för körkort. Om detta blir verklighet återstår att se, men det kan då bli ett bra sätt att finansiera sitt körkort. Även andra sorters utbildningar skulle i framtiden kunna finansieras med denna typ av studielån, men i nuläget är detta inte möjligt. För dig som vill finansiera en jägarexamen eller liknande återstår det därmed ”klassiska” lån.

Finansiera andra utbildningar med lån

För dig som vill genomföra någon form av utbildning som ännu inte är berättigad för studielån kan det vara möjligt att ta ett ”vanligt” lån. Exempelvis kan du ta ett mindre lån för att täcka en startavgift eller liknande. För alla som ska låna för att utbilda sig gäller det dock att vara säker på att pengarna kommer kunna återbetalas.

Tänk på! Planerar du att investera i en utbildning som en investering är det viktigt att du kan få tillbaka pengarna för lånet senare.

Att ta ett lån medför alltid en viss kostnad och om du ser utbildningen som en investering gäller du kan betala tillbaka denna senare. Har du däremot ett intresse och därför vill utbilda dig kan det vara värt att göra en förlustaffär, det är i slutändan upp till dig vad du vill investera i.